En gnutta medmänniska tack!

Arbetet inom vården handlar uteslutande om arbetet med människor. Det krävs ett stort mått medmänsklighet i det dagliga arbetet. Ordet medmänniska betyder egentligen en människa i förhållande till andra människor.  Att fråga sig vem man är, kräver att man tänker på de som finns i omgivningen. Vem är jag i relation till andra?  Det är denna fråga som alla bör ställa sig dagligen. Följd frågan kan sedan lyda – ”är jag den som jag egentligen vill vara idag?”

Eftersom vi inte är mer än människor kan det vara nog så svårt att möta brukare (patienter) på rätt sätt när man själv vaknat på fel sida om sängen eller att den person man vårdar är sur och vresig. Att vara medmänniska ingår allra högst i ett professionellt förhållningssätt som vårdutövare.

Annonser
Det här inlägget postades i Redaktörens tankar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En gnutta medmänniska tack!

  1. inger55 skriver:

    Klart att man måste vara professionell i sitt förhållningssätt till vårdtagaren. Visst kan man vakna på fel sida om sängen ibland (både vi & vårdtagarna) men det är bara att bita ihop ”räkna till 10” och ha ett leende på läpparna 🙂 Utanför dörren låter man mungiporna åka ner 😦

  2. Det är just det som är en professionell inställning. Att dessutom ha perspektivet att jag ”är på ett visst sätt” i relation till någon annan innebär också en medvetenhet att vissa personer kan framkalla negativa eller positiva egenskaper hos en själv. När det där leendet på läpparna är stelt kanske det kanvara läge att fråga sig själv ”är jag verkligen den jag vill vara idag eller kan jag justera min inställning en aning? Att arbeta med människor handlar ständigt att även vara sin egen psykolog…

  3. inger55 skriver:

    Är det ett stelt och påklistrat leende, då är det bättre att man låter bli att le och bara göra ett bra jobb. Alla känner om det är falskt leende. Känner många gånger att jag är en person med många roller, ställer om mig till den roll som passar just den personen som jag ska hjälpa. Alla är vi olika, vissa är glada nästan jämt och andra är mer speciella.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s