Förmedla Värme!

Jag tycker att fokus har flyttats på ett farligt sätt, från medmänsklighet till fabrikens effektivitet. Det som räknas är hur snabbt du är klar med ett arbetsmoment, eller hur snabbt du kan ta din rast. Vårdpersonal blir stressade då de får många arbetsuppgifter. Arbetsuppgifter som skall lösas under ett arbetspass. Arbetsuppgifter som läggs ut på personal och personalen förväntas lösa detta själv.

Samtidigt blir patienterna mer och mer objekt, istället för människor. Det handlar om att alla ska få duscha, få borsta tänder osv. I hetsen att hinna med, och pressen från chefer och anhöriga, blir mediciner det som blir lösningen.

Om personalen får hjälp att styra upp sitt arbete, om de får tid till patienterna. Då skulle den värme och omtanke som finns hos all vårdpersonal komma patienterna till nytta. Mediciner  behövts inte då patienter inte är oroliga, eller exempelvis  känner av smärta lika mycket.

Avslutningsvis vill jag dela med mig av en erfarenhet: ”Det finns alltid tid för medmänsklighet och värme”. Att sätta sig ned och krama en patient, eller prata med patienten i fem minuter. Det kan i många fall spara dig mycket arbetstid. Dessutom känns det bra inombords att kunna hjälpa någon på detta sätt.

Annonser
Det här inlägget postades i Thommys tankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förmedla Värme!

  1. monicanilsson skriver:

    Visst har vi tid för mänsklig värme!!!

    Det är ju så att demenssjuka har störd tidsuppfattning.
    Man upplever att tid känns längre än vad den är. Det kan betyda att om man hinner sitta och prata med en demenssjuk i fem minuter så kan det kännas som en kvart. Aktivering av demenssjuka ska inte vara mer än ca 10 – 15 minuter åt gången, då hjärnan inte klarar längre aktivering.
    Sedan är det ju bra om personalen försöker röra sig lugnt kring vårdtagarna, så de inte upplever oro och stress.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s