Musikminne

För några år sedan hade vi en dam som kom från sitt hem till oss för att få dagverksamhet några dagar i veckan. Hon hade en långt gången demenssjukdom men klarade sig ändå fortfarande hemma med hemtjänst. Hon hade inget närminne, och kunde inte utföra något utan vägledning av personal. Hon älskade när vi sjöng tillsammans. Det var så fantastiskt när hon en dag kom med taxi och jag mötte henne i dörren. Hon hann inte ut ur bilen innan hon började sjunga en av sångerna vi alltid sjöng. Det betydde att hon sammanknippade mig med sång. Alltså dementa kan endast skapa minnen genom upplevelser. Det är så viktigt att man skapar angenäma positiva upplevelser under dagen. Minnet av en upplevelse sitter kvar många timmar och gör att man mår bra utan att minnas varför.  Likadant är det med negativa upplevelser, och är därför bra att undvika dessa.

Annonser
Det här inlägget postades i Monicas tankar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Musikminne

 1. inger55 skriver:

  Min kära mor blev dement och det stämmer att musik väcker många minnen hos en dement. Hon kom inte ihåg vad hon nyss hade ätit men började man sjunga en sång, så kunde hon för det mesta hela texten. Vissa sånger log hon till när hon sjöng och andra grät hon till. Vad vore livet utan musik! Man behöver inte vara dement för att bli glad när man sjunger.

 2. Ja det stämmer. Min mormor som blev dement under de sista tio åren av sitt liv älskade när morfar spelade nyckelharpa. Hon sken verkligen upp. Det som jag verkligen registrerade var hur annorlunda hon blev som person. Tidigare hade hon varit en mycket bitter människa men plötsligt var det som om hon hade glömt allt gammalt groll som hon burit på. Jag vet också att hos vissa människor som drabbas av demens att en personlighetsförändring kan svänga åt andra hållet. Vad beror detta på egentligen Monica?

 3. monicanilsson skriver:

  Personlighetsförändringar hos demenssjuka är oerhört svårt för närstående att utså.
  Så länge vi är friska så har vi ett ”omdömesfilter” i hjärnan som hjälper oss att sortera, hur vi beter oss mot varandra, vad vi säger . Vid demenssjukdom och luckras detta filter upp och släpper igenom sådant vi hållit tillbaka förr.
  Kanske vi säger fula saker eller beter oss olägligt.
  Det kan faktiskt också vara så att man pga minnesstörningarna ”glömmer bort” att man varit bitter, och kanske uppdämd glädje och värme väller fram…
  Det kan faktiskt bli bättre när det blir sämre.. enligt proffessor Barbro Beck Friis som skrivit om detta i en av sina böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s