IT-Lösningar

Hej Allihopa!

Tänkte skriva lite om det projektet som jag är med i just nu. Det handlar om en gemensam upphandling av ett datasystem inom kommunerna Orsa/Mora/Älvdalen. Där socialförvaltningen inom alla kommunerna skall ha samma datasystem.

Vi har tittat på ett antal datasystem som skall fungera inom alla lagrum som finns inom kommunen. Det handlar om hälso och sjukvård, omsorg, samt individ och familjeomsorgen.

Det finns ett stort antal program och leverantörer att välja mellan. Vi har tittat på en del som vi tycker motsvarar våra krav och vi ska i januari påbörja förhandlingar med olika företag.

I dagens sverige finns datorer överallt och är ett viktigt redskap inom arbetet. Det som är lite konstigt är att inom hälso och sjukvård finns säkert minst 20-30 olika program som i princip gör samma sak. Detta kan göra att ett sjukhus har ett annat program än en vårdcentral som i sin tur har ett helt annat program än kommunen. Detta skapar problem på flera olika sätt.
Exempelvis är det inte lagligt att föra journaler mellan program, utan det måste startas en ny på varje ställe patienten kommer till

Därutöver krävs det specialist kunskap inom varje program, dels för att använda det, men också för att sköta det dagliga underhållet. Dessutom kan bristfälliga kunskaper eller underhåll, leda till kostsamma stopp i datajournalerna. Detta kostar enorma pengar och är krävande för personalen. Detta kan vi förhoppningsvis undvika, nu när alla tre kommuner kommer att besitta kunskaper inom samma program.

Annonser
Det här inlägget postades i Thommys tankar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till IT-Lösningar

  1. monicanilsson skriver:

    Ja det är viktigt att förbättringar görs, för det är ju för människans bästa datasystemet finns och för att information ska finnas från alla tänkbara håll.
    Som det är nu så dokumenteras både omvårdnadsuppgifter och sjukvård, på olika håll. Personal skriver i pärmar på avdelningar, dagverksamheter och boenden, och sjuksköterskor skriver i datorerna .
    En och samma person kan ha uppgifter på olika håll, och till vilken nytta om inte det är viktigt att samla allt på ett och samma ställe?
    Det är också konstigt att en del av kommunens vårdtagare hör till kommunens sjukvård, och en del till landstingets?? Väldigt rörigt!

  2. Ja tänk den dagen då Sveriges Landsting har samma system. Det skulle underlätta för alla vårdtagare. Som det är nu är man ganska låst vid det Län där man är skriven, men än är det långt dit. Någonstans måste man börja och att ha samma journalsystem mellan Mora Orsa och Älvdalen är en god början men ställer krav på att all personal såsmåningom lär sig systemet. Med små men många steg i taget kommer även de som inte har någon datorvana att lära sig. Föråldrade rutiner och vanor är svåra att ändra och kräver sin tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s