Att företräda patienten

Många gånger kan jag se mig själv som en advokat i sjukvårdens värld, en advokat som företräder många klienter på samma gång.

Ofta kommer en patient in för vård på landsting eller i kommun. Dessa patienter har ofta ingen aning om hur saker sköts inom sjukvården, bara att det finns olika yrkeskategorier. Ofta rör sig sjukvårdspersonal lite slarvigt med våra latinska uttryck för sjukdomar och åtgärder. Detta innebär också att patienter förstår väldigt lite av det sjukvårdspersonal säger, men ändå är de i en beroendeställning, vilken gör det svårt att fråga eller ifrågasätta.

Man skulle kunna jämnföra det med att flyga ett plan och sedan krascha i ett främmande land där du är den enda överlevande. För att överleva måste du på något sätt lita på infödingarna trots att du inte förstår deras seder eller språk.

I ett sådannt läge vore det bra med en tolk och en advokat som skyddar dig och hjälper dig. Ofta tycker jag att sjukvården på något sätt kör över patienter, eftersom man inte har tiden att agera både tolk och advokat.

Å andra sidan tycker jag att det är mitt jobb att hjälpa patienten att föra sin talan, både till läkare och annan vårdpersonal. Det är sköterskorna som kan vara mellanhanden eftersom vi kan språket och vet vad läkaren pratar om. Samtidigt som vi har lättare att uttrycka det vardagligt, eftersom vi inte behöver använda språket om vi inte vill.

En annan sak jag märkt är att patienterna är avsevärt lugnare, om de vet vad som pågår. En lugn patient har också lättare att stå upp för sig själv, och insistera på saker som en läkare/sköterska/undersköterska/vårdbiträde kanske inte vill lägga resurser på.

Har du råkat ut för en situation inom vården där du behövt en tolk och/eller advokat?

Sjukvårdens Värld

Annonser
Det här inlägget postades i Thommys tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s