ATT VÄXA SOM INDIVID

Jag har haft den stora förmånen att få arbeta med förståndshandikappade i över 30 år och det har hänt mycket under den här tiden. Jag har träffat så otroligt spännande människor. En del har fastnat extra starkt i mitt minne och jag kan helt klart säga att det varit ett berikande yrkesval som jag aldrig haft tanken på att byta ut.
En flicka som bott hela sin uppväxt på en av våra stora tunga vårdinrättningar för utvecklingsstörda utvecklades på ett häpnadsväckande sätt. När hon flyttade till ett mindre vårdhem kunde hon inte duscha själv, hon hade dåliga tidsbegrepp, visste inte vilken veckodag det var och hade väldigt dålig kolla på sin tillvaro. Med ihärdig träning började hon så smått klara enkla uppgifter och att bygga upp en något stapplande självkänsla. När vårdhemmen avvecklades fick hon en egen lägenhet i en gruppbostad och det blev en vändpunkt i hennes liv. Med ett stort engagemang från personalen växte hennes självförtroende. Hon lämnade sitt trygga dagcenter och började praktisera på LM Ericsson. Idag bor hon i egen lägenhet, har kille, sköter det mesta i sitt liv och klarar sig med ett boendestöd. Hon är lycklig, trots sin svåra bakgrund. Vilken fantastisk tjej. Dock ska man inte glömma att hon aldrig nått dit om inte det funnits personalresurser som stöttat henne och aldrig gett upp för att nå målet.

ALLA människor, oavsett om man är ung, gammal, handikappad, dement eller har något annat funktionshinder, behöver få känna sig betydelsefull och känna glädje i sitt liv. Det finns en uppgift för alla här på jorden.
Tänk själv känslan av att:
– Ingen behöver mig.
– Ingen bryr sig om vad jag tycker.
– Det spelar ingen roll vad jag känner.
HEMSKA TANKE!!!!!!

Skrämmande är att många ungdomar idag går med den känslan.
Vi är omgivna av negativa impulser med arbetslöshet och kriser. Här har vi ett stort ansvar genom att förmedla positiva tankar, berätta om vilket meningsfullt arbete vi har inom vård och omsorg. Vi måste bli bättre på att värna om individer, hjälpa människor att bygga upp självförtroenden och att få växa i sin egen förmåga. Vi är alla lika viktiga.

Annonser
Det här inlägget postades i Annikas tankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ATT VÄXA SOM INDIVID

  1. inger55 skriver:

    Det var många som blev som satta på vårdinrättningar, kanske bara för att dom inte var lika som alla andra. Tex. kanske var döva från födseln.
    Var på studiebesök i Säters mentalsjukhus och då fick vi höra många skräck historier hur det hade varit förr och hur människor blivt behandlade. Med iskalla bad, elstötar och fastbundna. Tack och lov har metoderna förrändrats och man ser hela människan och pratar och lyssnar på dom.
    Ja det är en HEMSK TANKE att det är så många både unga och gammla som inte tycker att dom räcker till och inte kan något.
    Därför måste vi som jobbar inom vården försöka förmedla positiva tankar och känslor. Ett leende kan öppna upp många knutor som vi har inom oss. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s