Att jobba för en Kommun

Hej!

Jag tänkte skriva lite om hur det är att jobba för en kommun, och ställa det i perspektiv till landstinget som exempel.

Det som är spännande och utmanande att jobba i en kommun är att du har väldigt mycket eget ansvar. Det är upp till dig hur du vill klara av ditt jobb och vad du vill att ditt jobb skall innehålla. Du har stor chans att påverka och komma med egna ideér som kan göra arbetsplatsen bättre. Det finns ju förstås arbetsuppgifter som du är ålagd att göra, men det är ofta fritt att välja hur du vill göra dom. Du kan planera ditt arbete utifrån patienterna och det fungerar ändå bra.

I landstinget finns det ett mer styrt arbetssätt. Det är PM, rutiner och så vidare som styr väldigt mycket av det du gör och får göra. Jag upplevde att det var väldigt svårt att uttrycka sin egen åsikt, så att det gjorde någon skillnad. Det är långt till beslutsfattarna och du har inte så stor chans att påverka din situation. Sedan måste du följa de rutiner som finns för att det skall fungera.

Sen finns det så klart fördelar med att allt är styrt. Det betyder att verksamheten fungerar och att de som har svårt att ta ansvar även kan sköta sitt jobb. Här kan det i kommunerna bli problem med personer som inte vill, eller kan ta ansvar. På samma sätt kan du komma med initiativ i landstingsvärlden också, men du måste jobba hårdare för att få initiativen igenom.

Nåväl, det finns säkert tusen olikheter och tusen likheter. Men det här var det som var de mest betydande skillnaderna för mig och det jag upplevde.

Annonser
Det här inlägget postades i Thommys tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s