Grundläggande behov..

Kom att tänka på detta med grundläggande behov.

Det används ofta som en sorts ursäkt att ”så länge vi täcker de basala behoven” så gör vi bra ifrån oss. Det vi menar med detta är en sorts ursäkt för att vi inte klarar av att göra det vi önskar.

Jag tror att många av oss känner att vi vill göra så mycket mer, men att vi inte orkar eller får möjligheter.

Ett grundläggande behov jag blev varse var behovet av fysisk kontakt. Vi ser ofta äldre som någon sorts utdaterade kartonger, som vi bara väntar på att få slänga bort. Missförstå mig rätt nu. Det jag menar är att vi ser sällan de behov som äldre har, och vi vill inte gärna bekräfta äldre som människor, som alla andra.

Äldre människor har behov av att ha sex, att få känna en fysisk kontakt och att älska och bli älskad i gengäld. Istället för att bli bekräftade blir många ”fast” i olika boenden för äldre. Personalen har inte tid för mer än att ge mat och hjälpa till att hålla saker rent. Anhöriga är fullständigt trygga med den vård och omsorg patienten får, och hälsar därför inte på så ofta. I detta blir patienten bortglömd som människa. Vi som omsorgspersonal, politiker och medborgare i ett välfärdsland måste börja se annorlunda på den gamla människan.

Vi måste ta oss tid att bekräfta den äldre människan och ge samma omsorg och uppskattning som vi själva vill ha. Vi som jobbar med de äldre måste också bli duktigare på att bekräfta de signaler som äldre ger oss, exempelvis om behov av fysisk kontakt. Att betrakta den äldre människan som en ”utdaterad” version av en människa kommer inte fungera länge till. Äldre behöver kärlek som en del av att vara människa.

 

Kärlek växer en människa aldrig ifrån.. det får vi aldrig glömma!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Thommys tankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Grundläggande behov..

  1. Caroline Wickman skriver:

    Alldeles rätt..ALLA människor smala,tjocka,gamla,unga,utevcklingsstörda m.m behöver fysisk kontakt..Alla sorters människor behöver det för att faktiskt överleva..En kram eller klapp på kinden kan man leva länge på..Beröring är precis lika viktigt som att vara mätt eller hållas ren.
    En kram kan man alltid ge någon..den kostar faktiskt inte ett enda öre..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s